U bent aangehouden in het verkeer en de speekseltest geeft een positief resultaat. Wat nu?

Wanneer u met een te hoge concentratie THC of andere drugs gerelateerde stof in uw bloed wordt betrapt tijdens het deelnemen aan het verkeer kan u hier strafrechtelijk voor vervolgd worden. In de meeste gevallen zal u een geldboete ontvangen van tussen de € 200 tot € 2000, maar bij herhaalde overtredingen kan u een rijontzegging opgelegd krijgen, zowel tijdelijk als permanent.

De volgende stoffen worden bij wet als direct aan drugs gerelateerd gezien:

 • THC = cannabis
 • Amfetamine = Speed
 • MDMA = XTC
 • Morfine = bijv. Heroïne, Codeïne
 • Cocaïne

Om te bepalen of de concentratie van stoffen te hoog is wordt in de regel bij een controle een speekselonderzoek toegepast. Waar nodig kan men ook voor een bloedonderzoek kiezen wat een nog nauwkeurigere bepaling van stoffen kan geven.

Wat als ik eerder veroordeeld ben voor rijden onder invloed?

Wanneer u na een veroordeling voor overtredingen in het verkeer met drugs binnen een termijn van drie jaar te rekenen van de dag van de uitspraak van een vorig veroordelend vonnis (dat in kracht van gewijsde is gegaan) opnieuw dezelfde overtreding begaat zal u zwaarder gestraft worden.

De volgende straffen kunnen gegeven worden:

 • – gevangenisstraf van een >maand tot twee jaar
 • – en/of een geldboete van 400 tot 5000 euro
 • – en rijverbod voor ten minste drie maanden en ten hoogste vijf jaar of voorgoed.

De rechter zal hierbij rekening houden met alle relevante omstandigheden. Een advocaat weet hoe een rechter dit zal beoordelen en kan daarmee proberen de schade zo veel mogelijk te beperken.

Herhaling na herhaling?

Indien men na een tweede veroordeling, zoals hierboven beschreven is, opnieuw een herhaling heeft binnen de drie jaar na de vorige uitspraak kunnen de gevangenisstraffen en geldboetes nogmaals verdubbeld worden.

Wij bieden een uitkomst!

Bij verkeersrecht-advocaten.be kunnen wij kundig advies en contact met de juiste advocaat voor uw situatie bieden. Door contact met ons op te nemen via de mail, telefoon of WhatsApp kunnen we direct beginnen met het vinden van een oplossing die u past.

Hebt u vragen?

Raadpleeg direct onze intakebalie. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste verkeersrecht specialist bij u in de buurt contact op neemt. Hiervoor bespreekt de juridische intake balie graag de mogelijkheden met u.

Neem vrijblijvend contact op

Bel 03 808 38 59 (lokaal tarief)

Neem contact met ons op

Bel 03 808 38 59 (lokaal tarief)

Mailen kan ook:

  *verplichte velden

  Voeg indien mogelijk relevante documenten (dagvaarding) toe: